Work in progress

Uppgift
Vår uppgift är att bygga ett markbundent terrängfordon som ska passera genom hinderbanan. Fordonet ska fånga upp och ta med sig så många paket som möjligt ( paketen är legobitar 2x) och få med sig dem över mållinjen. Max tiden för att åka från start till mål är 60 sekonder. Fordonet får bestå av färdiga komponenter som hjul och axlar. Dock får fordonet inte drivas , styras eller kontrolleras av elektricitet, pyroteknik, förbränningsmotor eller levande djur.


Våran arbetsgången än så länge
Än så länge har vi jobbat med två olika fordon. Först byggde vi ett fordon. Där vi byggde en ram som vi kopplade in hjulaxlar i och hjul till dem. Det var gummiband som drev det. Men gummibandet hade vi kopplat till ett växelsystem med ett stort kugghjul till ett mindre kugghjul för att förstora kraften från gummibanden. Från växelsystemet satte vi en lego stav som vi satte fast ett tjockt gummiband i. Gummibandet snurrade vi sedan och satte fast längre fram i fordonet. Då drev det snurrade gummibandet hjulen genom växelsystemet. Fordonet fungerad bra på plan mark men när vi sedan började köra den på banan möte vi på problem. Den åkte över första hindret och under andra hindret bra men inte över trappan. Det behövdes ännu mer kraft. Men det var svårt att få ut den kraft som behövdes från vårat gummiband- växelsystem. Eftersom ramen av fordonet inte var så starkt så kunde vi inte heller snurra upp gummibanden för mycket för då skulle vissa delar av fordonet. Fordonet var också för kort för att vi skulle kunna få ut riktigt mycket kraft från de snurrade gummibanden. Eftersom man får ut mest kraft från snurrade gummiband om de är så sträckt som möjligt. Vi möte även på problem med possetionen på ramen i propetion tilll hjulen när den skulle åka under andra hindret men mest när den skulle åka över trappan. Ramen fastnade i trappan så det drivande hjulet började spinna i luften. Detta försökte vi fixa men lyckades aldrig helt. Vid denna tidpunkt började vi tänka om och vi började bygga en ny bil där med det "andra fordonet"

 

Det andra fordonet ( det vi använder just nu )

Efter det första försöket så bestämde vi oss för att försöka oss på en större model med dubbla gummiband. Efter att vi hade byggt ett grundskelett så provad vi först med dubbla gummiband men det sluttade med sex gummiband. Två fästa vid framhjulet och fyra i ett växelsystem av kugghjul till bakhjulet. För att få tyngdpunkten bak i bilen så fäste vi en mässingsbit på backdelen. Vi fäste även ett par extra hjul upphöjda på mitten för att hjälpa den över trappan.

 
just nu håller vi på med att fixa och trixa med vårt huvudfordon ( de andra fordonet ). Men vi tänker även på andra idéer om hur vi skulle kunna lösa uppdraget.
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:RSS 2.0